Franjevački samostan apelira na župljane: “Čuvajmo nasljedstvo naše djedovine”

Franjevački samostan u Kraljevoj Sutjesci nedavno je izdao bitan naputak u Župnim obavijestima koji se odnosi na sve župljane ove drevne župe. Apel se odnosi na važnu temu – prodaju vlastite očevine, naglašavajući duhovni i kulturni značaj čuvanja nasljedstva predaka.

U župnom naputku stoji: “Dragi župljani župe sv. Ivana Krstitelja u Kraljevoj Sutjesci, vi koji sada živite na području ove drevne rimokatoličke župe i vi koje vas povezuje ova župa bilo rođenjem ili mjestom nekadašnjeg življenja, bilo krštenjem ili drugim sakramentima! Tijekom ovogodišnjeg blagoslova obitelji u našoj župi, lako je bilo uočiti gorući problem, a to je prodaja vlastite očevine. Ono što su očevi mukom stjecali, obrađivali i od toga živjeli, djeca prodaju u bescjenje.

Mi svećenici sutješkog samostana još jednom vas molimo da ne prodajete svoju djedovinu i zemlju svojih predaka, jer to je grijeh prema precima, prema onima koji su svoj život položili za ostanak i opstanak Hrvata katolika na ovim prostorima. Samo hrabri ljudi iz ljubavi prema svojoj rodnoj grudi znaju da rodna gruda nema cijenu i samo veliki i hrabri svoju očevinu vole i ne prodaju. Naši stari koji su živjeli u puno težim vremenima imali su vjeru i nadu koju su iskazivali riječima: ‘Dat će Bog’;. U toj vjeri i nadi, po primjeru naših starih, čuvajmo nasljedstvo generacijama koje dolaze nakon nas. To je naša djedovina, druge nemamo – tuđe poštujmo, svoje čuvajmo.”

Ova snažna poruka svećenika ističe važnost očuvanja kulturnog i duhovnog bogatstva koje predstavlja naslijeđe generacija koje su živjele prije nas. Očuvanje zemlje, običaja i vrijednosti koje su nam predci ostavili postaje temeljna odgovornost kako prema precima, tako i prema budućim generacijama. Franjevački samostan potiče župljane da budu hrabri u očuvanju svoje rodne grude, izražavajući uvjerenje da je ljubav prema očevini i poštovanje prema naslijeđu ključno za očuvanje identiteta i tradicije.

_______________