Kako “domoljubi i patriote” vole, ljube i časte svoju milu Bosnu i Hercegovinu

Kraljeva Sutjeska bi trebala biti turistički biser sa svakodnevnim posjetima turista iz cijeloga svijeta. Nažalost, Kraljeva Sutjeska postaje sve veće odlagalište smeća, leglo neodgovornih spodoba koje svakodnevno truju i zagađuju okolinu! U tako malom prostoru se nalazi toliko kulturno-povijesnih spomenika da ne postoji riječ kojom bi se opisao užas kako se odnosimo prema tome.

Piše: Nicolae Golea

Teško je zdravom čovjeku sjesti čitati ili pisati ovako nešto jer je nevjerojatno. Da moraš pisati i nekome objašnjavati kako treba da se ponaša u skladu sa minimalnim zadanim normama bića koje posjeduju intelekt u dvadeset i prvom stoljeću. Svakodnevno smo svjedoci izvanrednim i nevjerojatnim naučnim i svim drugim otkrićima na Zemlji i napredak se odvija brzinom svjetlosti – a ipak postoje stvorovi koji se dovezu u Kraljevu Sutjesku, na neku od lokacija gdje imaju potpuni mir, uživaju i za sobom ostave smeće. Raznorazne otpatke, đubre, mulj, hamelj, kako god želite.

Stotinjak metara iznad Franjevačkog samostana (nacionalni spomenik pod zaštitom države: “Službeni glasnik BiH”, broj 21/04.) u ostatcima nekadašnje hidrocentrale iz Austrougarskog vakta nalazi se mini deponija. Jedan mali ogledni primjerak, a takvih je na desetine samo u Kraljevoj Sutjesci, a ne nedostaje ih diljem naše Bosne i Hercegovine.

Iako je nekoliko puta u posljednje dvije godine otpad očišćen, postavljene su i table koje upozoravaju da se ne smije odlagati smeće na bilo kojemu mjestu osim za to predviđenih kontejnera, nesavjesni neljudi, tobožnji patriote i domoljubi, ljubitelji Bosne i Hercegovine, na koncu samo idioti, iznova tu dolaze i odlažu sitni otpad. I ne samo u zidinama i ostatcima hidrocentrale nego i u Trstionicu i na njene obale te uz regionalni put R466 – Kakanj / Zavidovići. Dovoljno je samo da se odlučite prošetati dva ili tri kilometra od samostana prema Ratnju kako biste uvidjeli ljudski šljam koji se kreće i živi u prelijepoj Bosni i Hercegovini koje su im puna usta ali valjda tu ljubav pokazuju tako što uredno pripreme plastičnu vrećicu punu raznoraznog sitnog smeća i bez trunke savjesti je katapultiraju iz automobila direktno uz cestu ili ako je izvršitelj ovog gnjusnog nedjela malo snažniji, otpad se nađe u šumi ispod ili iznad regionalne ceste. Za posebno istraživanje ponašanja jednog ljudskog bića su maloumnici koji su, da ponovim, negdje to smeće uredno spakirali u plastične vrećice da bi ga tako lijepo pripremljenog odložili u prirodi!? Da ti pamet stane. Uredno pripremljena kesa smeća je ništa lakše za odložiti u kontejner kojih u Kraljevoj Sutjesci ima na dovoljno mjesta i koji se, kako sam svjedočio nedavno, uredno i redovito odvoze.

Hvale vrijedne akcije

Ogledni primjer lokaliteta koji sam gore naveo, iznad samostana, u posljednje dvije godine su najmanje dva puta čistili u mini akcijama sami mještani ali i jednom udruženim snagama sa briljantnim mladim volonterima iz Kaknja. Postavljene su i table upozorenja. Nažalost, ne samo da lokalitet nije dugo ostao čist nego su i postavljene table upozorenja oštećene ili potpuno uništene. Divni volonteri iz Kaknja su, zajedno sa načelnikom, Mirnesom Bajtarevićem, također, počistili još neke ugrožene lokacije poput izletišta i luke na Bukovici. To je primjer istinskog domoljublja i patriotizma, tako se voli domovina! Svaka vam čast, no, oprostite mi, ovdje kao glavnu ulogu, ipak, i na stup srama želim istaknuti ove nesavjesne i neodgovorne spodobe. Postoji li način da se takvi uvrijede i da malo razmisle o svojim postupcima?

Općina pokušava stati u kraj i odgojiti kaznenim mjerama ove prijestupnike

Općina Kakanj je godinama jedna od najbogatijih općina u BiH pa tako ima priliku svoje djelovanje proširiti na razna područja. Može podnijeti ogroman aparat i resurse pomoću kojih može djelovati na svim za svoje građane potrebitim mjestima. Uz brojna poboljšanja i novitete, gotovo svakodnevno se na čelu sa načelnikom taj cijeli aparat trudi donijeti nove ideje, rješenja i poboljšanja. Jedno od tih noviteta se posebno tiče ovdje tematiziranog problema. Postoji kontakt preko mobilne Viber aplikacije, postoje kontakt telefoni preko kojih se može anonimno prijaviti svako nelegalno odlaganje otpada, bilo kakvog i bilo gdje na području Općine Kakanj. I ne samo to, nego se radi na postavljanju video nadzora u vidu skrivenih kamera na ugroženim područjima koje se pretvaraju u deponije. Općina Kakanj poziva sve građane da se odazovu i prijave kada uoče takvo što!

Apel: samo zajednička i uporna suradnja daje rezultat

Ovim putem apeliram na Općinu Kakanj da uzme u obzir i Kraljevu Sutjesku i da pomogne kako se ne bi odlagao otpad na područjima koja su pod zaštitom države, koja su nacionalni spomenici, turistički kulturno – povijesni biseri! Zatim, apeliram, posebno, i na mještane Kraljeve Sutjeske, na Savjet MZ-a Kraljeva Sutjeska, da budu aktivniji i ažurniji na polju suradnje sa Općinom Kakanj. Kao što sam rekao, naša Općina Kakanj je iznimno bogata za prilike u BiH i ima dovoljno moći da sva svoja mjesta redovito servisira u svim potrebama. Ali bez poziva i ukazivanja na eventualne probleme, bez suradnje ništa se neće znatnije promijeniti.

Nipošto ne smijemo biti pasivni i misliti da će se netko drugi sam od sebe sjetiti i doći riješiti problem. Taj put nam je već dobro poznat i nije dao niti može isporučiti rezultat.

Kako, bolan, voliš Bosnu a bacaš smeće po njoj? Zašto je zagađuješ, zašto je truješ? A, kažeš, voliš je?! Prestani!

Viber broj: 060 356 68 92 – isključivo za poruke i foto zabilješke.

Info broj: 0800 206 06

Telefon: 032 771 800

Pozivamo građane da kod prijava bilo koje vrste slučajeva iz nadležnosti općinske inspekcije koriste, ako im je to jednostavnija opcija, i Viber broj.

Molimo da se kod prijave navede što više detalja koji će pomoći da inspekcija identifikuje počinioce (ko, šta, kad, gdje…). Anonimnost osoba koje šalju prijave je zagarantirana. – službena internet stranica Općine Kakanj