VIS Daltoni – u korak s vremenom

Prvi sutješki glazbeni sastav koji je djelovao duže vremena i odsvirao brojna sijela-igranke i ostale fešte u župi Kraljeva Sutjeska.

U to doba u Britaniji i SAD-u naveliko se razvio Hipi pokret uz kojega se nezaustavljivo razvijala rock muzika i raznorazni pod žanrovi. Nešto novo i dopadljivo je osvajalo svijet na nevjerojatan i moćan način. I Kraljeva Sutjeska je bila u korak s vremenom i kao velika čaršija poput Sarajeva, Travnika i drugih imala je svoju glazbenu scenu. Osim spomenutih Daltona djelovao je i tamburaški sastav u sklopu Osnovne škole Vladimir Nazor.

Treba spomenuti da su prije Daltona bili VIS Kalemi i VIS Strenđersi ali nisu ostavili dubljeg traga i duže djelovali kao Daltoni ali što dodatno pokazuje bogat glazbeni svijet u jednom tako malom mjestu.

Kraljeva Sutjeska je bila bogata kulturnim programom općenito pa je tako osim tamburaškog sastava, crkvenih zborova, raznih priredbi, kino projekcija i predstava itd., djelovao i VIS Daltoni sa svojim širokim repertoarom za sve generacije. Svirali su diljem župe Kraljeva Sutjeska, u raznim prigodama i razne žanrove ali nesumnjivo je da su naginjali na rockNroll i bili inspirirani tim žanrom i pokretom.

Jedna “zanimljivost” je svakako i to da su u nekim situacijama svirali duže kolo. Ali ne malo duže nego 30 minuta, sat vremena ili čak i preko sat vremena.

“Imali smo i dosta naših inovacija za koje ne znam da li ih je iko poslije koristio ali znam da su to naše originalne ideje. Jedna od njih je i sviranje dugačkih kola, ne baš normalno dugačkih od 10-15 minuta nego pola sata, sat pa i duže. Nije mnogo igrača ostajalo do kraja u našim extra long kolima. Neki su nas zbog toga i prekoravali, većinom oni koji nisu mogli izdržati do kraja. To smo posebno koristili kada je trebalo završiti svirku, a posjetitelji nisu bili raspoloženi da se raziđu, ali i u normalnim cjelovečernjim svečanostima” – rekao je jednom prilikom Began Plasto, bubnjar Daltona.

Svirali su u sastavu Božo Dodik kao gitarista i frontmen, Pavo Pavlović – Caka na klavijaturama i Began Plasto, bubnjevi. Znali su im se pridružiti i drugi sutješki muzičari poput Ivice Šarića, prvaka bh. opere.

Nažalost, kao i mnoge druge, i njih je rat razasuo po svijetu, a jedan dio sastava na čelu sa Beganom Plastom svirao je godinama aktivno u Americi. Lijepo je bilo i kada su se na Susretu Sutješčana 2006. godine uspjeli okupiti nakon jako puno godina i odsvirati nezaboravan koncert.

U sjećanju na taj događaj ostajmo u nadi da ćemo ih opet nekad biti u mogućnosti uživo poslušati.

Daltoni – jedan od simbola bogatog kulturnog života Kraljeve Sutjeske.