DRUGI O NAMA: “Pogledajte fotografije jednog od najljepših sela u Bosni i Hercegovini”

“Posjetivši ovo mjesto, osjetio sam duh prošlih vremena koji na neki čudan način još uvijek ovdje zrači – sve je tako tiho, okruženo prelijepom prirodom i prepuno autentičnih arhitektonskih zdanja. Nekad je ovo bilo stolno mjesto, a danas tu živi tek mali broj ljudi”, otkriva Boris Trogrančić

Borisa Trogrančića, fotografa i zaljubljenika u prirodne ljepote i povijesne lokalitete, objektiv je ovoga puta odveo do Kraljeve Sutjeske u Bosni, mjestašca koje se nalazi nedaleko od Sarajeva.

“Ovo interesantno mjesto je s tvrđavom Bobovac bilo sjedište dvaju bosanskih kraljeva dinastije Kotromanića, Tomaša i Tvrtka II. Također, poznato je da je ovdje boravila i kraljica Katarina, koju bosanski katolici slave kao blaženu. Stanovnice Kraljeve Sutjeske i dan danas nose crninu, odnosno narodnu nošnju, od 24. do 26. listopada kada se obilježava godišnjica smrti kraljice Katarine“, opisuje Boris i dodaje kako je u 14. i 15. stoljeću ovaj kraj postao važan centar kulturnog života srednje Bosne.

“Kraljeva Sutjeska je možda najpoznatija po franjevačkom samostanu i crkvi iz 14. stoljeća. Samostan i crkva su kroz povijest nekoliko puta rušeni, a sadašnje zdanje projektirao je čuveni arhitekt Josip Vancaš, krajem 19. stoljeća.

Samostanski muzej krije pravo blago – 31 inkunabula od kojih je najstarija iz 1450. godine, stotine turskih dokumenata, mnoštvo predmeta, ali i slika, među kojima je najvrjednija Poklon kraljeva – Krist pada pod križem.

Osim samostana, ovdje se nalazi i kuća Ive Duspera iz 18. stoljeća, koja je kao i samostan proglašena nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine. Ova kuća je izvrstan primjer autentične bosanske arhitekture iz osmanskog perioda“, dodaje fotograf.

Na ulazu u Kraljevu Sutjesku možete vidjeti i jednu od najstarijih očuvana džamija u Bosni i Hercegovini, koja je sagrađena 1463. godine i predstavlja nacionalni spomenik.

“Posjetivši ovo mjesto, osjetio sam duh prošlih vremena koji na neki čudan način još uvijek ovdje zrači – sve je tako tiho, okruženo prelijepom prirodom i prepuno autentičnih arhitektonskih zdanja. Nekad je ovo bilo stolno mjesto, a danas tu živi tek mali broj ljudi

Do Kraljeve Sutjeske može se doći za nekih sat vremena iz Sarajeva, a postoji i makadamski put koji povezuje Kraljevu Sutjesku s tvrđavom Bobovac, koji dalje nastavlja prema Varešu. Nedavno je s Bobovcem i okolnim selima, Kraljeva Sutjeska proglašena za jedno od 16 najljepših sela u inicijativi USAID-ovog projekta podrške turizmu, koji radi u partnerstvu sa udruženjem za promociju i razvoj ruralnog turizma u BiH Alterural“, kaže Boris Trogrančić, čije fotografije služe kao ambasadorice brojnih ljepota u susjedstvu.

Preuzeto s portala: punkufer.dnevnik.hr 

Foto: Boris Trogrančić

____________________________________