Obilježen Dan kraljice Katarine

U nedjelju 22. listopada u samostanskoj crkvi Sv. Ivana Krstitelja u Kraljevoj Sutjesci svečanim misnim slavljem obilježen je Dan Kraljice Katarine. Ujedno je toga dana bilo i XV. nacionalno hodočašće OFS-a u Kraljevu Sutjesku.
Prije svete mise upriličen je prigodan program na početku kojeg se hodočasnicima i nazočnim vjernicima obratili područni i nacionalni duhovni asistent Franjevačkog svjetovnog reda Kraljice Katarine fra Miro Relota te nacionalna ministra Ivana Vidović koji su izrazili radost što se već 15. godinu OFS okuplja na nacionalnom hodočašću u Kraljevu Sutjesku povodom smrti kraljice Katarine koju smatraju blaženom.
Uslijedila je pobožnost krunice, a bila je i prigoda za sakrament pomirenja.
Služena je zatim sveta misa koju je predvodio definitor Provincije Bosne Srebrene fra Drago Pranješ uz koncelebraciju župnika i gvardijana fra Bone Tomića, vikara Hercegovačke franjevačke provincije fra Mire Šege i 15-ak drugih svećenika te asistenciju franjevačkih bogoslova.
Na početku svete mise gvardijan i župnik fra Bono pozdravio je nazočne te izrazio dobrodošlicu braći svećenicima, časnim sestrama, a posebice fra Miri koji je pristigao s hodočasnicima i predvoditelju misnoga slavlja fra Dragi.
U prigodnoj propovijedi fra Drago je govorio o dostojanstvu “koje nam je svima darovano i na koje smo svi pozvani”, a koga “danas mnogi ne prepoznaju ili ga odbacuju”. Osvrnuo se na biblijsko izvješće o stvaranju i odluku “načinimo čovjeka na svoju sliku” (Post 1,26). “Ne radi se o slučajnom pozivanju u život nekoga bića, nego se radi o posebnom biću koje ima biti pozvano u svijet s posebnom Božjom željom i posebnom Božjom nakanom.
Nakon svete mise u dvorištu samostana upriličena je XXIV. smotra folklora Dani kraljice Katarine na kojoj se predstavilo devet društava, zborova i udruga.
Dobrodošlicu je poželio načelnik Kaknja Mirnes Bajtarević, a uz domaćine – Hrvatsku folklornu skupinu Bobovac, nastupili su: zbor Kraljica Katarina iz Kraljeve Sutjeske, HKUD Ognjišta iz Lug Brankovića, KUD Fadil Dogdibegović-Dikan iz Kaknja, RKUD Proleter iz Sarajeva, KUD Ivan Planina iz Tarčina, HKUD Gromiljak iz Kiseljaka, udruga građana Milenko Đukić-Čiko iz Bijeljine te KUD Jajce iz Jajca.
KT / DF