Razvoj infrastrukture i turizma: Sastanak u Zenici donosi nove perspektive za naš kraj

U Zenici se nedavno održao značajan sastanak između ministra prostornog uređenja, prometa i komunikacija te zaštite okoliša ZDK, Adnana Šabanija, načelnika Općine Kakanj Mirnesa Bajtarevića i njihovih suradnika. Sastanak je bio prilika da se pregledaju postojeći projekti i razgovara o novim inicijativama koje bi mogle poboljšati život građana Kaknja.

Načelnik Bajtarević pružio je ministru Šabaniju detaljan uvid u projekte koje je ministarstvo uspješno realiziralo u prethodnim godinama. Posebno je istaknuo izuzetnu suradnju između općinske administracije i zaposlenika ministarstva, naglašavajući važnost sinergije između lokalne i regionalne razine vlasti.

Među značajnim projektima koji su već ostvareni ističu se izgradnja saobraćajnice kroz vikend naselje Ponijeri, rekonstrukcija dijela regionalnog puta Kakanj-Kraljeva Sutjeska-Ponijeri-Zavidovići, izgradnja mosta u Kraljevoj Sutjesci, rekonstrukcija Eko kuće na Ponijerima, izgradnja dijela regionalne ceste Donji Kakanj-Arnauti-Zenica te mnogi drugi.

Sastanak je također bio prilika za raspravu o budućim infrastrukturnim projektima od ključne važnosti za Kakanj i njegove građane. Načelnik Bajtarević i ministar Šabani razgovarali su o nastavku rekonstrukcije regionalnih saobraćajnica u Kaknju, izgradnji trotoara od Bjelavića prema Haljinićima na regionalnoj saobraćajnici, projektu izgradnje saobraćajnice prema općini Vareš i kraljevskom gradu Bobovcu, sanaciji potonuća regionalne saobraćajnice u Tičićima, te o novim ekološkim projektima u području zaštite kvaliteta zraka. Također, razmatrani su projekti postizanja energetske efikasnosti u sistemu javne rasvjete i inicijative koje bi unaprijedile turističku ponudu Kaknja.

Posebno je naglašena potreba za razvojem turizma na području Kaknja i cijelog Zeničko-dobojskog kantona. Načelnik Bajtarević i ministar Šabani istaknuli su važnost poticanja planinskog turizma, ali i kulturno-povijesnog turizma, s obzirom na značaj ovog dijela Bosne i Hercegovine u kontekstu njene bogate tisućljetne povijesti.

Rekonstrukcija saobraćajnice prema kraljevskom gradu Bobovcu i razvoj kulturno-povijesnog turizma su od iznimne važnosti za Kraljevu Sutjesku. Sa svakim novim poboljšanjem i ulaganjima dodatno bi se popravila kvaliteta i uvjeti za bavljenje turizmom. Stoga posebno u Kraljevoj Sutjesci s velikom pažnjom i zanimanjem iščekujemo sve buduće projekte na tom planu.

Na kraju sastanka, načelnik Bajtarević najavio je slanje prijedloga projekata za narednu 2024. godinu ministru Šabaniju i njegovom timu. Ti prijedlozi bit će ključni za planiranje programa utroška sredstava, čime će se nastaviti poticati održivi razvoj, poboljšanje infrastrukture te jačanje turističke privlačnosti Kaknja i okolnih područja.