“Himna” Kraljeva Sutjeska – gruda djedovska

Mnogi su gradovi opjevani. Netko je iz velike ljubavi ili boli napisao lijepe ili manje lijepe strofe, prepoznatljive melodije ili srceparajuće. Kako god, ali taj čin predstavlja veliku čast iskazanu prema tom gradu, mjestu, pokrajini, na koncu i državama mimo službenih himni.

Kraljeva Sutjeska je uz bok svim tim brojnim mjestima koja imaju svoju pjesmu, stihove koji ju veličaju, odaju čast.

Jeste li znali da je predivne stihove naše “himne” napisao fra Mirko Filipović koji je rodom s Plehana? A napisao je tako da ih niti najrođeniji Sutješčak ne bi bolje od srca otkinuo.

Zanimljivo je uvijek prisjetiti se koliko je u povijesti kroz Sutjesku prošlo ljudi koji nisu posebno vezani za ovaj kraj, a zavoljeli su ga na neki poseban način i ponijeli u srcu kao svoj rodni!

O nastanku same pjesme kaže: “Snimana je za vrijeme rata kada je Franjevačka teologija iz Sarajeva bila izmještena u Samobor. Šteta što je pjesma snimljena samo s prvom strofom”.

Tekst i glazbu za ovu pjesmu napisao je fra Mirko Filipović. Aranžman: fra Anto Kovačić. Pjeva: fra Marinko Didak i VIS Jukić (vokalno-instrumentalni sastav bogoslova Franjevačke teologije u Sarajevu).

Što reći osim hvala fra Mirku i VIS-u Jukić što su nam poklonili i za mnoge generacije ostavili ovu pjesmu koja će zasvagda svjedočiti o ponosnom i prkosnom čovjeku iz Kraljeve Sutjeske. Uživajmo u stihovima i nosimo ih u srcu vazda s obvezom jer govore tko smo i kakvi smo. A, time se ponosimo!

Poslušajte ovu predivnu pjesmu uz fantastične kadrove našeg stolnog mjesta.

 

190 thoughts on ““Himna” Kraljeva Sutjeska – gruda djedovska

Comments are closed.