PRIJATELJSKA POSJETA VISOKOG PREDSTAVNIKA KRALJEVOJ SUTJESCI

U nedjelju, 2. lipnja, Franjevački samostan u Kraljevoj Sutjesci ugostio je visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu, Christiana Schmidta, koji je stigao sa svojom pratnjom. Ova posjeta označila je važan trenutak za lokalnu zajednicu i samu povijesnu baštinu Kraljeve Sutjeske.

Gvardijan sutješkog samostana, fra Bono Tomić, imao je priliku upoznati visokog predstavnika s bogatim kulturno-povijesnim blagom koje čuva samostanska knjižnica i muzej. Franjevački samostan i crkva svetog Ivana Krstitelja, s pokretnom imovinom unutar samostanskog muzeja, predstavljaju nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine. Ovaj kompleks nije samo vjersko središte već i čuvar značajnog dijela kulturne i povijesne baštine regije.

Christian Schmidt, u pratnji svoje supruge i ostatka delegacije, nazočio je i na pučkoj svetoj misi u samostanskoj crkvi. Nakon mise, visoki predstavnik se susreo s brojnim vjernicima, pružajući im priliku za razgovor i razmjenu mišljenja. Osim toga, Schmidt je posjetio Grgurevo, ostatke vladarskog dvora dinastije Kotromanić, smještenog nedaleko od samostana. Ovi ostaci dodatno svjedoče o bogatoj povijesti i značaju Kraljeve Sutjeske u bosanskohercegovačkoj povijesti.

Ovo je bila prva prijateljska posjeta visokog predstavnika Kraljevoj Sutjesci, a fra Bono Tomić izrazio je želju da to ne bude i zadnja posjeta. Njegova nada je da će ovakvi susreti postati redoviti, pružajući dodatnu podršku očuvanju i promociji kulturno-povijesne baštine ovog važnog mjesta.

Posjeta visokog predstavnika Christiana Schmidta Kraljevoj Sutjesci pokazuje važnost međunarodne podrške i priznanja za očuvanje kulturne i povijesne baštine Bosne i Hercegovine. Ovakvi događaji ne samo da jačaju veze između lokalne zajednice i međunarodnih predstavnika, već i pomažu u očuvanju i promociji bogate povijesti i kulture Kraljeve Sutjeske.

Foto: Franjevački samostan