Radovi u Franjevačkom samostanu

U Franjevačkom samostanu u Kraljevoj Sutjesci odvijaju se konstantni radovi na poboljšanju infrastrukture kako bi fratrima, njihovim gostima i svim župljanima bilo što ugodnije pri boravku u ovom drevnom bosanskom samostanu.

Kako ste mogli čuti ili pročitati na župnim obavijestima proteklih dana, u našem Franjevačkom samostanu u tijeku su radovi oko obnove – restauracije crkvenih orgulja na koru, te renovacija vanjskih toaleta.

“Proteklog tjedna (17. travnja 2023.) započeli smo s obnovom naših samostanskih orgulja čija je obnova bila nužna. To zahtijeva znatna materijalna sredstva kao i višetjedni
angažman. Stoga pozivam sve one koji su u mogućnosti, naše župljane kao i sve one koji su podrijetlom iz našeg sutješkog kraja kao i druge institucije, da nam pomognu u projektu restauracije ovih vrijednih orgulja.” – rekao je na župnim obavijestima gvardijan Franjevačkog samostana fra Bono Tomić.

Otkako je preuzeo i započeo obnašati funkciju gvardijana, fra Bono je pokrenuo brojne akcije uređenja u i oko samostana.

“Nastavljamo s kontinuiranom materijalnom obnovom samostana i samostanskog dvorišta. Jučer, 29. travnja 2023. godine, počeli su radovi na unutrašnjoj obnovi sanitarnih čvorova (vanjskog toaleta) koji se nalazi ispod puta u samostanskom dvorištu. Treba istaknuti da je ovo prva temeljita obnova vanjskog toaleta od njegove izgradnje i da se sve ovo vrijeme do sada, u njega nisu ulagala neka veća novčana sredstva. Vanjski sanitarni čvorovi bili su u lošem stanju, zapušteni i nefunkcionalni”, rekao je gvardijan te dodao:

“Do sada su ugrađena dvoja vanjska ulazna vrata i vanjski prozori. Daljnja rekonstrukcija obuhvaća ugradnju novih pregradnih vrata, sanitarne opreme i instalacija. Ovom obnovom nastojimo dobiti suvremene i funkcionalne sanitarije koje će koristiti župljani i gosti samostana. Zbog povećanja cijena materijala, troškovi unutarnje obnove sanitarnih čvorova nisu mali i iznose nešto više od pet tisuća konvertibilnih maraka. Također, jučer su ugrađena nova ulazna vrata i jednokrilni prozor na pomoćnim vanjskim prostorijama (kod “šupa”). Ukupna vrijednost troškova iznosi 600 KM”.