Misteriozni novčić

Prije gotovo trinaest godina, točnije 1. rujna 1991. godine u mjestu Kraljeva Sutjeska, mještanin Marko Kovačević, sin Marijana, vadio je krumpir u bašči ispred svoje kuće. Sasvim slučajno za oko mu je zapao maleni metalni predmet okruglog oblika. Odlučio ga je izvaditi iz zemlje i očistiti. Pokazalo se da je riječ o neobičnom i još uvijek nepoznatom, prastarom novčiću.

Piše: Mijo Šain

(Preuzeto iz Sutješkog vjesnika kolovoz 2004.; broj 1., godina I.)

U središnjem dijelu prednje strane novčića prikazan je ratnik koji korača s lijevom podignutom nogom. U desnoj ruci drži koplje, a na leđima nosi još tri koplja. Lijevom rukom daje hranu psu. Okolo novčića, u vrhu, u krug je nepravilno poredano 10 točki veličine 2 mm. Na naličju novca prikazan je grif, antička nakaza, čuvar zlatnih rudnika u antičkom svijetu koji ima glavu orla a tijelo lava s krilima i s četiri noge na kojima su izražene kandže, te na kraju tijela rep. Okolo grifa nepravilno je u krug poredano 6 točki veličine 2 mm.

Prema kazivanju Markovog oca Marijana Kovačevića na mjestu gdje je pronađen novčić, pronađeni su nekada i ostaci popločanog puta. Malo dalje od Markove bašče gdje je novčić pronađen, oko 100 metara dalje nalazi se brdo u narodu poznato pod nazivom «Krst», na čijem se vrhu nalaze ostaci prapovijesne gradine i ostaci obrambenog tumulusa. Do prije nešto više od 30 godina na ovom se mjestu moglo pronaći prethistorijske Ilirske keramike. U podnožju padine brda «Krst» pronađena je, također, prethistorijska brončana fibula.

Četiri sata hoda sjeverno od Kraljeve Sutjeske nalazi se selo Borovica koje pripada općini Vareš. Za vrijeme bosanske samostalnosti u tom se selu vadila zlatna ruda. Nije isključeno da je vađenje rude bilo aktualno i u antičko doba, te da je možda ovaj sutješki novčić iskovan u Borovici. No, on i dalje ostaje zagonetka zamotana velom misterioznosti.

169 thoughts on “Misteriozni novčić

Comments are closed.