Molitveni dan za Domovinu na Bobovcu i Hodočašće Oružanih i redarstvenih snaga BiH

Bobovac, 21. listopada 2023. – U skladu s dugogodišnjom tradicijom, ovogodišnji Molitveni dan za Domovinu na Bobovcu bit će održan u subotu, 21. listopada, kao spomen na kraljicu Katarinu Kosača-Kotromanić. Ovaj svečani događaj okupit će vjernike Vrhbosanske nadbiskupije, pripadnike Ministarstva obrane i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, te policijske strukture svih razina.

Procesija će krenuti od rijeke Bukovice, smještene podno Bobovca, gdje će sudionici zajedno moliti krunicu, te će se uputiti prema Kraljevskom gradu, Bobovcu. Ovaj Molitveni pohod Bobovcu pokrenuo je kardinal Puljić kako bi se odala počast danu smrti bosanske kraljice Katarine Kosače, koji se dogodio 25. listopada 1478. Cilj ovog događaja je ujedinjenje u molitvi za osobne potrebe, vlastiti narod i domovinu Bosnu i Hercegovinu, ali i za sve ljude i narode koji na ovim prostorima žive.

Kardinal Puljić je 2002. godine uputio dopis župnim uredima i crkvenim institucijama u kojem je pozvao svećenike, redovnike, redovnice i ostale vjernike da dođu na Bobovac i zajedno mole za domovinu. Naglasio je važnost da ovaj događaj ne bude opterećen političkim konotacijama, već isključivo posvećen vjerničkoj molitvi.

Molitveni dan za Domovinu na Bobovcu postaje svečani trenutak kada prisutni zajedno izražavaju svoju vjeru i nadu u bolju budućnost za svoju domovinu, neovisno o političkim razlikama. Ova tradicija, počevši od 2002. godine, nastavlja ujediniti ljude širom zemlje u zajedničkoj molitvi za mir i prosperitet.

Očekuje se da će ovogodišnje Hodočašće Oružanih i redarstvenih snaga Bosne i Hercegovine na Bobovcu pridodati poseban značaj ovom svečanom događaju, čineći ga još snažnijim izrazom zajedništva i vjere u budućnost Bosne i Hercegovine.