Sva magija Lionela Messija ovrijednila se u emocijama komše Zlatka

Prvomajska subota i ove godine mi nije trebala donijeti ništa posebno osim mira da se u svom malom, radnom kutku našeg doma pozabavim svim onim sitnim intelektualnim poslićima koji me još vesele. To je onaj svijet kojeg, držim to dosta sigurnim, ima većina vas i služi ponajprije onome dahnjivanju dušom i odmakom od onih uvriježenih svakodnevnih rutina i življenskih briga. Pa kako ga tko sebi i na koji način priredi i odredi.

Piše: Nicolae Golea

U neka doba, valjda oko tri popodne, ostavim taj rad da bi malo predahnuo, a opet da bih bio koristan, zapovrnem jednu oveću mjeru prvomajskog graha, bogatog špekom i kobasicama. Zapravo, po receptu iz kuharskog priručnika jednog poguzije to se prije može zvati meso s grahom. Što najprije i volim reći.
Dok se to sve duže kuha nego sam mislio da će mi ukrasti predviđenog vremena, pomalo već i razdraženo, vučem palcem po ekranu pametnog uređaja, točnije, pomoću tog uređaja po jednoj društvenoj mreži i time više ljut na sebe što tako očigledno dangubim, a što ništa ne činim da to prestanem, nailazim na tekst Borisa Dežulovića objavljenog na isti dan prije nekoliko godina, a tada u čast deset godina karijere Lea Mesija. Boris, onakav kakav zanimljiv sam po sebi jest pa tako i njegovi tekstovi, spasio me je od dodatnog “skrolanja”, kako se to inače kaže, i naprosto paralizirao na dobrih, valjda, desetak minuta čitanja hvalospjeva o nogometnom bogu koji je svim drugim ponašanjima čista suprotnost “pravim” bogovima osim one najvrijednije kvalitete – samom igrom ili onim božanskim u njoj. Nimalo prenapuhano. Ali kako možeš o bogovima pisati osim tako? Ne znam sad, ali čini mi se da je ovaj uspio. A kako osjetim, i mene je zaveo… Ali nedam se ja, Dežuloviću, spomenuo si mi Neuera, za mene vratarsko božanstvo, pa čak me i uvrijedio. Tek tada sam se malo trznuo, obraz mi poskočio, dao znake života da sam tu, iako sam propustio bar pet rundi miješanja graha kako ne bi zagorio.

I osjetim da mi zanesenost redcima budi sjećanja na jednog čovjeka. Odrastao sam jutrima se budeći sa prvim pogledom prema izlozima njegovog svemira.
Reda Boris hvalospjeve o magijama božje prisutnosti u malom Argentincu, a u meni bujaju samo prizori one naše kafane, kako smo je jednostavno zvali jer sva njezina vrijednost, a nje je bilo itekako, je sažeta najbolje u toj jednostavnosti; zatim prizori onih izlizanih stolova i rasklimanih stolica, pravih i proprženih stolnjaka i onog LTH šanka, dominantnog i čvrstog kao utvrda Bobovca onomad.

Bilo je u Kraljevoj Sutjesci još ugostiteljskih jedinica, različitog tipa, ali samo je jedna kafana.
Takve stolice i takav stol sa pravim stolnjacima, odmah do tog i takvog šanka, i u njima, sjedimo učitelj Slobodan Bojević, Mario Šarić, ja i on – Zlatko Pavlović, Šiki, Šikucja, Šikson, Zlaja, a za mene kum Zlatko ili komšo. Možda ipak najprirodnije nam, i onako kako smo se najugodnije osjećali međusobno se zivkajući – komšo. Ako s ove udaljenosti dobro primjećujem, komšo je bilo i najidentičnije i najprirodnije i naj iskreno doživljenije. Jer je moja soba gledala pravo u izloge njegove, naše, kafane. Iako nije meni bio kum nego Mariu, nas dva smo od brata i sestre djeca, a u nas običaj u familiji da se svi kumamo, pa tko god kome bio kum. Samim time je kum Zlatko bio i za mene kum Zlatko. Ne krijem da smo ga i mi nerijetko znali u internim razgovorima osloviti sa Šiki. Iako možda nekome zvuči pogrdno, i mada nisam upoznat sa porijeklom i nastankom tog nadimka, a što ću obećavam istražiti, jer tada kao balavac o tome nisam ni razmišljao, duboko osjećam da nije. Ne može bit, i to odgovorno tvrdim već ovako, napamet.

Sjedimo mi tako navečer, mogu i tvrditi da je to bio utorak ili srijeda, jer je to termin za najelitnije nogometno klupsko takmičenje, i gledamo Barcelonu. Pepovu Barcelonu. Učitelj navija za Real i za još tuce europskih klubova što sam mu tad kao najkvalitetniji argument nabijao na nos kada mi Bayern izgubi, a on mi se navali na kosti sa naslađivanjem – jer pobogu nije mogao promašiti, vazda je imao neki od njih pet ili šest koji bi pobijedili pa se znao tako uvijek izvlačiti. Prateći te scene sa strane, komšo se vazda slatko smijao, to dobro pamtim. Mada se i o tome da raspravljati. Ja danas navijam za tri, simpatiziram lokal-patriotski u jednoj od tko zna koliko mojih domovina i četvrtog. Katkada se zna desiti da mi svi izgube pa se “oričim” poput onog našeg oraha iz parka u ranu jesen. Mario navija za Manchester United, a njegov kum, kum Zlatko i moj komšo za Barcelonu. Kad Barcelona igra, njen slogan “više od kluba” automatski po komšinoj zaljubljenosti i zanesenosti dadne da i naša kafana postane više od kafane. Tih, većinom devedesetak minuta, bilo je svaki put njegova doza onostranosti, bijega, izlaza u stanje opuštenosti iz napetosti dosadne svakodnevnice, najiskreniju njegovu strast i rijetke momente koji su istresali iz njega skromne emocije. A tada ih je bilo. Koliko ih je stalo u nekoliko puta za vrijeme tih devedesetak minuta te posrane igre koja u nama izaziva, kažu, one najgore strasti, toliko ih ne bi pokazao kum Zlatko ni za sedam kafanskih života uz one izlizane stolove, rasklimane stolice i iza LTH šanka, dominantnog i čvrstog poput zidina Bobovca.

Čitao sam Dežulovića i mislio na pokojnog komšu Zlatka. I nekako se osjećao baš radosno i sretno. I da je eto baš svjedočio i uživao istinski u toj nezemaljskoj magiji zemaljskog Mesija.
Te večeri je, uostalom kao i uvijek, skoro kao i uvijek (kako se nogometnom bogu može pripisati nesavršenost “skoro”, pa fino, može, dva puta je protiv Bayerna i onog Neuera izgledao kao previše trijezan na balu bogova), žario i palio veličanstvenom igrom. A mi pamtimo veličanstvene poteze kuma Zlatka dok uzima čašu piva i prinosi je lagano ustima dok traje opasan napad, zapravo i nije opasan ali lopta stiže do Mesija i samim time postaje opasnost za protivnika. Zatim taj Messi naniže nekoliko protivničkih igrača i obruši se ka golu nekog sirotog golmana. Zapravo su svi siroti pred njim. Kaže Dežulović da je i Neuer, ali ne dam ja to priznat. Neuer nije, ali to sad i nije bitno. Napreduje Messi s loptom prema golu, a tako i komšina ona čaša piva prema ustima. I taman da će popit, a Messi se ne šali, još mu ostaje da ga zabije. Kum Zlatko hitro onu čašu odmaknu od usta i krenu ustajati uz prateće glasanje: ”Aaaa, aaaaaaa, aaaaa”. A Messi promaši. Kum Zlatko svoje akanje završi samo dodajući još “a boga ti…”. I oduševljeno sjedne. Bez imalo razočarenja. Jer jebeš gol, on je samo posljedica magije. A nogomet nam daje da ima magije i bez golova. I u tome je kum Zlatko od srca uživao kao netko tko rijetko ima kakve druge istinske radosti u kojima se može malo češće opustiti. I tu sam zaista osjetio da, iako nije imao pretjerano razumijevanje u taktiku i složenost iste, uživao je iskrenije u samoj igri od najboljeg poznavatelja Juego de Posiciona.

Kasnije je Barcelona zabila, nisam siguran koliko, a nije ni bitno. Kum Zlatko je oduševljeno skakao sa popratnim “vauuu, vauu, vauuuu…” isticanjem zadovoljstva kroz neobično glasanje, a mi se tada mladenački podsmjehivali jer je na nas djelovalo istinski šokantno – da kum Zlatko ima takav izljev emocija pred nama. A tako iskreno.

Često mi dođe u misli. Ne samo on nego većina njih s kojima sam odrastao godinama u dolini Trstionice, a nisu više s nama. Često ga se sjetim i razmišljam o svim tim kafanskim momentima. I nije to ništa neobično, dosta smo proveli vremena s njim. U kafani. Dosta toga nosimo u sjećanju. Zapravo, Mario mnogo više, jer ja slabo pamtim, a zapalo me da pišem. Kud ćeš veće muke. Meni se samo povremeno bljeskovi vraćaju, fragmenti. Dobro je da često spominjemo te trenutke pa obnovim memoriju, a i onda mi bolje nadođu neki detalji. Svakako ne mogu ništa slagat, ako sam i nešto nadodao, kako mi to volimo, nije pogrešno. Problem je u onome što nisam napisao, a vrijedilo je za kuma Zlatka. To me mori, da šta ne propustim.
Ali kada malo bolje razmislim, nema se tu šta propustiti. Četrdeset ili više godina rada i vođenja kafane, cijeli joj je život posvetio. Svima nama koji smo dolazili na bilo koji način tamo tražiti bilo što. I svih tih četrdeset ili više godina mu bila puna, i svi se vraćali u nju. A on imao samo onih devedesetak minuta. Eto, to je sve reklo.

Još jedan bljesak memorije, još jedan fragment pamtim dobro, ako mi još vjerujete. Jer mi se bolno urezao u sjećanje, a to je moguće samo ako ga istinski emotivno proživite.
Bila je nedjelja, sjećam se dobro. Sjedio sam u memljivom studentskom sobičku u Sarajevu. Popodne me je nazvala mama i saopštila mi da je komšo umro u bolnici u Tuzli. Zamalo mi tada nije došla ona ista muka kao kada sam djeda ugledao na samrtnoj postelji onako nemoćna i propala pa se po tom onesvijestio posred zeničke bolnice. Nešto mi teško bilo prihvatiti da je kum Zlatko umro. Znao sam da više nema onog našeg razgovora kada izađem iz avlije na sokak, koji započne dok još zatvaram kapiju, a on sa stolice kroz otvorena vrata naše kafane s kavom ispred sebe i cigarom među prstima progovara:
– Šta ima komšo?
– Ništa, kod tebe? Jesi vidio ono sinoć?
– Ma nema, satrali su ih, bježi, ono je sramota…

Ah, da, onaj nadimak? Pa, jednostavno je, takvom čovjeku kakav god nadimak dali, taman imao i negativne prizvuke, postaje pozitivan. Nema tog nadimka koji može komšu nagrdit. Nagrdili smo ga jedino mi ponekad, u kafani kad bi se ogriješili o norme ponašanja koje je imala ta naša kafana, a do kojih je komšo držao. Mogao si ići mnogo ispod i mnogi su išli pozamašno ali on je bio radiji primiti hladan nož u leđa nego pasjaluk.

Moglo bi se još štošta napisati o komši i našoj kafani, toliko je anegdota i proživljenih trenutaka. Uostalom kao i u brojnim drugim ugostiteljskim jedinicama. Neka o njima pišu drugi ako šta pamte vrijedno, a ja ću se potruditi da još koji put sjetim se komše i dragih trenutaka koje smo u našoj kafani proživjeli. A Messi, njemu ovdje priznajem da je zaista najveći nogometaš na svijetu ikada jer sva njegova magija se ovrijednila u emocijama mog komše Zlatka. Velik si mali Argentinče jer si kao malo tko i malo što uveseljavao komšu.

157 thoughts on “Sva magija Lionela Messija ovrijednila se u emocijama komše Zlatka

 • 30. prosinca 2022. at 4:38
  Permalink

  Of course, your article is good enough, casinosite but I thought it would be much better to see professional photos and videos together. There are articles and photos on these topics on my homepage, so please visit and share your opinions.

 • 21. siječnja 2023. at 2:09
  Permalink

  coursework writing help
  [url=”https://brainycoursework.com”]coursework science[/url]
  coursework online

 • 25. siječnja 2023. at 4:15
  Permalink

  1991 10 31 2017 07 30 US Biaxin Tablet, film coated 500 mg 1 Oral Remedy Repack 2012 07 21 2013 07 21 US Biaxin Granule, for suspension 250 mg 5 mL Oral Bgp Pharma Ulc 2002 05 28 Not applicable Canada Biaxin Tablet, film coated, extended release 500 mg 1 Oral A S Medication Solutions 2000 03 03 Not applicable US Biaxin Granule, for suspension 125 mg 5mL Oral Physicians Total Care, Inc where to buy methotrexate

 • 26. siječnja 2023. at 1:53
  Permalink

  Medications can also be given intravenously to balance your system lasix not working for edema 6, Atossa announced that it has completed a pre investigational new drug PIND meeting with the FDA

 • Pingback: 3presence

 • 27. siječnja 2023. at 9:18
  Permalink

  et al unpublished results stromectol uk price We took her to the State Vet and they gave her some antibiotics but she didnt improve

 • 31. siječnja 2023. at 17:33
  Permalink

  cialis 5mg best price Significant differences that favored aerobic exercise therapy relative to usual care were recorded for Functional Assessment of Cancer Therapy Breast, social family well being, functional well being, and breast cancer subscale scores at 8 week follow up

 • 31. siječnja 2023. at 21:58
  Permalink

  Sogani J, Morris EA, Kaplan JB, et al nolvadex benefits for male dipyridamole fenazopiridina con norfloxacino Hilary Jones, Lush s ethics director, said Frack Off received 20, 000 last year, and that other anti fracking groups had been given donations of between 1, 000 and 10, 000

 • 2. veljače 2023. at 8:57
  Permalink

  Get information now. earch our drug database.
  ivermectin 1 cream 45gm
  Generic Name. Everything information about medication.

 • 2. veljače 2023. at 17:19
  Permalink

  drug information and news for professionals and consumers. Cautions.
  stromectol canada
  Everything what you want to know about pills. drug information and news for professionals and consumers.

 • 2. veljače 2023. at 22:46
  Permalink

  Learn about the side effects, dosages, and interactions. Everything about medicine.
  price of ivermectin
  Prescription Drug Information, Interactions & Side. What side effects can this medication cause?

 • 3. veljače 2023. at 6:02
  Permalink

  Cautions. Everything information about medication.
  stromectol 3mg cost
  Learn about the side effects, dosages, and interactions. Read information now.

 • 3. veljače 2023. at 10:11
  Permalink

  For patients with Child Pugh class C cirrhosis and contraindications for transplantation, any intervention has the potential to result in progressive hepatic decompensation buy viagra on amazon These systems are interrelated not only through the often described opposite actions of their effectors, Ang II and bradykinin, but also through multiple areas of potential overlap, such as aldosterone response, sodium and potassium balance, renin activation, and peptide conversion through the action of ACE

 • 3. veljače 2023. at 12:36
  Permalink

  You could definitely see your expertise in the work you write. The world hopes for even more passionate writers like you who are not afraid to say how they believe. Always follow your heart.

 • 3. veljače 2023. at 14:38
  Permalink

  Whereas NPP starts acting much faster, making it possible to use less AAS during a cycle, since no kick starters are necessary accutane 30 mg sales

 • 3. veljače 2023. at 17:52
  Permalink

  Definitive journal of drugs and therapeutics. Everything about medicine.
  stromectol 15 mg
  Comprehensive side effect and adverse reaction information. drug information and news for professionals and consumers.

 • 4. veljače 2023. at 0:48
  Permalink

  All trends of medicament. Drugs information sheet.
  https://stromectolst.com/# stromectol otc
  Definitive journal of drugs and therapeutics. Generic Name.

 • 4. veljače 2023. at 6:29
  Permalink

  Generic Name. Read information now.
  https://stromectolst.com/# ivermectin lice
  Drugs information sheet. Comprehensive side effect and adverse reaction information.

 • 4. veljače 2023. at 18:21
  Permalink

  Read now. Cautions.
  ivermectin human
  Everything what you want to know about pills. Prescription Drug Information, Interactions & Side.

 • 4. veljače 2023. at 22:25
  Permalink

  Best and news about drug. Prescription Drug Information, Interactions & Side.
  https://stromectolst.com/# ivermectin over the counter
  Get information now. Actual trends of drug.

 • 4. veljače 2023. at 22:46
  Permalink

  Read information now. Medscape Drugs & Diseases.
  ivermectin 2%
  Definitive journal of drugs and therapeutics. Top 100 Searched Drugs.

 • 5. veljače 2023. at 0:10
  Permalink

  Prescription Drug Information, Interactions & Side. Definitive journal of drugs and therapeutics.
  ivermectin 1 cream generic
  Medscape Drugs & Diseases. Cautions.

 • 5. veljače 2023. at 13:48
  Permalink

  Everything information about medication. Get information now.
  https://stromectolst.com/# ivermectin 3 mg tabs
  Everything what you want to know about pills. Definitive journal of drugs and therapeutics.

 • 6. veljače 2023. at 0:58
  Permalink

  drug information and news for professionals and consumers. Drugs information sheet.
  ivermectin 10 ml
  safe and effective drugs are available. Cautions.

 • 6. veljače 2023. at 6:20
  Permalink

  Cautions. Everything information about medication.
  ivermectin 2ml
  Read now. What side effects can this medication cause?

 • 6. veljače 2023. at 7:38
  Permalink

  Hi there, simply was alert to your weblog via Google, and located that it is truly informative. I’m going to watch out for brussels. I’ll be grateful in the event you proceed this in future. Numerous other folks will likely be benefited from your writing. Cheers!

 • 6. veljače 2023. at 11:14
  Permalink

  drug information and news for professionals and consumers. Read now.
  buy ivermectin for humans uk
  Long-Term Effects. Learn about the side effects, dosages, and interactions.

 • 6. veljače 2023. at 14:15
  Permalink

  п»їMedicament prescribing information. Cautions.
  stromectol medicine
  Top 100 Searched Drugs. Read here.

 • 7. veljače 2023. at 8:53
  Permalink

  Some are medicines that help people when doctors prescribe. Commonly Used Drugs Charts. cheap avodart tablets
  Read here. Top 100 Searched Drugs.

 • 7. veljače 2023. at 17:07
  Permalink

  safe and effective drugs are available. Get here. https://avodart.science/# buying cheap avodart
  Read information now. Drug information.

 • 7. veljače 2023. at 23:59
  Permalink

  Read here. Prescription Drug Information, Interactions & Side.
  https://levaquin.science/# can you get cheap levaquin without rx
  earch our drug database. Get here.

 • 8. veljače 2023. at 6:04
  Permalink

  Learn about the side effects, dosages, and interactions. Medscape Drugs & Diseases. can i purchase avodart prices
  Get information now. Get information now.

 • 8. veljače 2023. at 15:01
  Permalink

  earch our drug database. Cautions.
  https://levaquin.science/# cost of cheap levaquin no prescription
  All trends of medicament. Read here.

 • 9. veljače 2023. at 12:05
  Permalink

  Get here. Best and news about drug.
  buy levaquin pills
  Everything about medicine. Generic Name.

 • 10. veljače 2023. at 2:46
  Permalink

  Comprehensive side effect and adverse reaction information. Drug information. https://avodart.science/# how to buy avodart
  All trends of medicament. п»їMedicament prescribing information.

 • 10. veljače 2023. at 22:49
  Permalink

  Top 100 Searched Drugs. Everything what you want to know about pills.
  https://levaquin.science/# levaquin medication
  Long-Term Effects. Medicament prescribing information.

 • 11. veljače 2023. at 9:22
  Permalink

  Comprehensive side effect and adverse reaction information. Some trends of drugs.
  https://clomiphenes.com where buy cheap clomid without prescription
  earch our drug database. Some are medicines that help people when doctors prescribe.

 • 12. veljače 2023. at 13:22
  Permalink

  Drug information. Drug information.
  https://clomiphenes.online generic clomid without insurance
  Get information now. Learn about the side effects, dosages, and interactions.

 • 13. veljače 2023. at 4:20
  Permalink

  Read now. Long-Term Effects. https://amoxicillins.online/ where can you buy amoxicillin over the counter
  Drug information. Learn about the side effects, dosages, and interactions.

 • 13. veljače 2023. at 12:06
  Permalink

  Actual trends of drug. Prescription Drug Information, Interactions & Side. buy amoxicillin 500mg usa
  Drug information. earch our drug database.

 • 14. veljače 2023. at 20:01
  Permalink

  Get here. All trends of medicament.
  https://clomiphenes.com can you get clomid now
  Get information now. Everything information about medication.

 • 16. veljače 2023. at 4:38
  Permalink

  Read information now. Some trends of drugs.
  online ed pills
  Some are medicines that help people when doctors prescribe. Some are medicines that help people when doctors prescribe.

 • 16. veljače 2023. at 12:37
  Permalink

  Read here. Get information now.
  treatments for ed
  Read information now. Prescription Drug Information, Interactions & Side.

 • 16. veljače 2023. at 19:36
  Permalink

  п»їMedicament prescribing information. Actual trends of drug.
  ed drugs
  Everything about medicine. Commonly Used Drugs Charts.

 • 17. veljače 2023. at 0:50
  Permalink

  Drugs information sheet. Comprehensive side effect and adverse reaction information.
  erectile dysfunction pills
  Generic Name. Medscape Drugs & Diseases.

 • 17. veljače 2023. at 7:31
  Permalink

  Generic Name. п»їMedicament prescribing information.
  https://edonlinefast.com top rated ed pills
  Read information now. Everything information about medication.

 • 17. veljače 2023. at 18:50
  Permalink

  Get warning information here. Some trends of drugs.
  top rated ed pills
  Everything what you want to know about pills. Drug information.

 • 17. veljače 2023. at 20:25
  Permalink

  All trends of medicament. safe and effective drugs are available.
  ed drug prices
  Read here. Everything what you want to know about pills.

 • 18. veljače 2023. at 4:27
  Permalink

  Cautions. Everything about medicine.
  ed drugs compared
  Actual trends of drug. Everything about medicine.

 • 19. veljače 2023. at 9:42
  Permalink

  All trends of medicament. earch our drug database.
  canadian pharmacy
  safe and effective drugs are available. What side effects can this medication cause?

 • 19. veljače 2023. at 22:00
  Permalink

  Actual trends of drug. Read information now.
  https://canadianfast.com/# comfortis without vet prescription
  Commonly Used Drugs Charts. Read here.

 • 19. veljače 2023. at 22:43
  Permalink

  Some are medicines that help people when doctors prescribe. Some trends of drugs.
  buy prescription drugs without doctor
  Get here. drug information and news for professionals and consumers.

 • 20. veljače 2023. at 4:01
  Permalink

  Drugs information sheet. All trends of medicament.
  canadian drug pharmacy
  Read information now. Generic Name.

 • 20. veljače 2023. at 12:45
  Permalink

  Some are medicines that help people when doctors prescribe. Learn about the side effects, dosages, and interactions.
  https://canadianfast.com/# canadian drug prices
  Read information now. Read information now.

 • 20. veljače 2023. at 13:46
  Permalink

  Some trends of drugs. Learn about the side effects, dosages, and interactions.
  https://canadianfast.com/# comfortis without vet prescription
  Cautions. Generic Name.

 • 21. veljače 2023. at 6:23
  Permalink

  Drugs information sheet. Generic Name.
  canadianpharmacyworld
  Learn about the side effects, dosages, and interactions. Everything what you want to know about pills.

 • 21. veljače 2023. at 21:46
  Permalink

  drug information and news for professionals and consumers. Get information now.
  canadian online drugs
  Commonly Used Drugs Charts. Read information now.

 • 21. veljače 2023. at 23:54
  Permalink

  Learn about the side effects, dosages, and interactions. Everything information about medication.
  https://canadianfast.online/# buy cheap prescription drugs online
  Actual trends of drug. Top 100 Searched Drugs.

 • 26. veljače 2023. at 9:17
  Permalink

  Comprehensive side effect and adverse reaction information. Read information now.
  no prescription needed viagra australia
  Top 100 Searched Drugs. Some are medicines that help people when doctors prescribe.

 • 27. veljače 2023. at 14:23
  Permalink

  Read now. Everything what you want to know about pills.
  viagra and cocaine
  Read now. Learn about the side effects, dosages, and interactions.

 • 27. veljače 2023. at 19:30
  Permalink

  %random_anchor_text% %random_anchor_text% %random_anchor_text% .

 • 28. veljače 2023. at 4:57
  Permalink

  Everything information about medication. Everything what you want to know about pills.
  https://viagrapillsild.com/# buy viagra online sydney
  Read now. Medscape Drugs & Diseases.

 • 28. veljače 2023. at 9:48
  Permalink

  Some are medicines that help people when doctors prescribe. Get warning information here.
  https://tadalafil1st.com/# tadalafil 100mg best price
  earch our drug database. Everything information about medication.

 • 28. veljače 2023. at 17:37
  Permalink

  Medscape Drugs & Diseases. Get here.
  https://tadalafil1st.com/# buy tadalafil 10mg india
  All trends of medicament. Top 100 Searched Drugs.

 • 2. ožujka 2023. at 1:11
  Permalink

  Aromatase inhibitors prevent this and lower E2 33, which in turn prevents feedback inhibition of GnRH and causes increased release, thereby raising serum testosterone concentrations as well as intra- testicular testosterone zithromax drug class

 • 2. ožujka 2023. at 12:31
  Permalink

  Great ?V I should certainly pronounce, impressed with your site. I had no trouble navigating through all tabs as well as related info ended up being truly simple to do to access. I recently found what I hoped for before you know it at all. Reasonably unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or anything, web site theme . a tones way for your client to communicate. Nice task..

 • 2. ožujka 2023. at 14:17
  Permalink

  Everything what you want to know about pills. Some are medicines that help people when doctors prescribe.
  cheap generic tadalafil 5mg
  All trends of medicament. Long-Term Effects.

 • 3. ožujka 2023. at 17:34
  Permalink

  Hi, Neat post. There is a problem with your site in internet explorer, would check this… IE still is the market leader and a big portion of people will miss your magnificent writing due to this problem.

 • 3. ožujka 2023. at 20:01
  Permalink

  earch our drug database. Get information now.
  https://tadalafil1st.online/# buy cialis free shipping
  Everything what you want to know about pills. Read information now.

 • 4. ožujka 2023. at 4:07
  Permalink

  Commonly Used Drugs Charts. Some are medicines that help people when doctors prescribe.
  buy cialis at walmart
  earch our drug database. Drug information.

 • 8. ožujka 2023. at 8:50
  Permalink

  I have read your article carefully and I agree with you very much. This has provided a great help for my thesis writing, and I will seriously improve it. However, I don’t know much about a certain place. Can you help me?

 • 8. ožujka 2023. at 13:30
  Permalink

  I have read your article carefully and I agree with you very much. This has provided a great help for my thesis writing, and I will seriously improve it. However, I don’t know much about a certain place. Can you help me?

 • 9. ožujka 2023. at 1:49
  Permalink

  The pre planned final OS analysis from the joint analysis included 4063 patients and was performed when 707 deaths had occurred after a median follow up of 8 buy cialis and viagra online 2007 is that different mTOR inhibitors were used

 • 10. ožujka 2023. at 8:41
  Permalink

  Hello ! I am the one who writes posts on these topics casinocommunity I would like to write an article based on your article. When can I ask for a review?

 • 13. ožujka 2023. at 11:04
  Permalink

  I couldn’t refrain from commenting. Well written!

 • 13. ožujka 2023. at 12:31
  Permalink

  Bad quality CBD gummies can be touchy in the service of a some reasons:
  Flawed or inconsistent dosage: CBD gummies should bridle a exact amount of CBD per serving, but bad attribute gummies may not accurately moderation the amount of CBD in each gummy. This can lead to inconsistent dosing and potentially inadequate or equable bad results.
  Contamination: CBD gummies that are мейд with low-quality or contaminated ingredients can be harmful to consume. Some companies may make use of CBD that is sourced from low-quality hemp or may contain unhealthy additives or chemicals.
  https://fivecbd.com/products/cbd-gummies

  Faulty advertising: Some companies may colour untruthful claims wide the amount of CBD in their products or the effects that their products can have. This can lead to consumers being misled and potentially wasting their bills on inept products.
  To keep off bad prominence CBD gummies, it’s powerful to do your scrutinization and decide a trustworthy brand. Look because products that contain been third-party tested, which means an unsolicited lab has verified the amount of CBD in the fallout and checked for contaminants. Additionally, look to products that turn to account high-quality ingredients and equip clear news upon dosage and effects.

 • 13. ožujka 2023. at 13:00
  Permalink

  Vile property CBD gummies can be problematic for a scarcely any reasons:
  Off the beam or inconsistent dosage: CBD gummies should suppress a peculiar amount of CBD per serving, but unhealthy attribute gummies may not accurately measure the amount of CBD in each gummy. This can precede to inconsistent dosing and potentially unskilful or regular pernicious results.
  Contamination: CBD gummies that are мейд with low-quality or contaminated ingredients can be baleful to consume. Some companies may utilize CBD that is sourced from low-quality hemp or may list unhealthy additives or chemicals.
  https://fivecbd.com/products/cbd-gummies

  Sham advertising: Some companies may along untruthful claims to the amount of CBD in their products or the effects that their products can have. This can come to consumers being misled and potentially wasting their means on inept products.
  To steer clear of bad value CBD gummies, it’s powerful to do your scrutiny and settle upon a trusted brand. Look because products that have been third-party tested, which means an unsolicited lab has verified the amount of CBD in the fallout and checked in search contaminants. Additionally, look to products that turn to account high-quality ingredients and give clear report upon dosage and effects.

 • 15. ožujka 2023. at 9:03
  Permalink

  There’s definately a lot to know about this issue.
  I like all of the points you made.

 • 16. ožujka 2023. at 0:42
  Permalink

  Wonderful work! This is the type of information that should be shared around the internet. Shame on the search engines for not positioning this post higher! Come on over and visit my site . Thanks =)

 • 20. ožujka 2023. at 3:55
  Permalink

  I’ve been troubled for several days with this topic. baccarat online, But by chance looking at your post solved my problem! I will leave my blog, so when would you like to visit it?

 • 22. ožujka 2023. at 16:32
  Permalink

  I do enjoy the way you have presented this matter and it does present us some fodder for consideration. Nevertheless, coming from everything that I have observed, I basically trust when the actual comments pile on that men and women keep on issue and in no way get started on a tirade associated with some other news du jour. Still, thank you for this excellent point and although I can not really concur with it in totality, I respect the standpoint.

 • 23. ožujka 2023. at 15:04
  Permalink

  Great post and straight to the point. I am not sure if this is actually the best place to ask but do you people have any thoughts on where to get some professional writers? Thanks in advance 🙂

 • 26. ožujka 2023. at 9:27
  Permalink

  This site was… how do you say it? Relevant!!
  Finally I have found something which helped me.

  Thanks a lot!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)