Od ljepotice sa 1200 đaka do ruševine

Osnovna škola u Kraljevoj Sutjesci, ta robusna građevina u kojoj smo primili prva znanja već nekoliko godina zjapi poluprazna i u ruševnom je stanju.

Od 2019. godine u njoj više nema djece i ne održava se nastava. Tek je u prednjem dijelu još nekoliko prostorija iznajmljeno za potrebe obiteljskog doktora koji po nekoliko sati dnevno, od ponedjeljka do petka, radi za potrebe stanovnika Kraljeve Sutjeske i okolnih mjesta.

Tako će 2019. godina ostati upamćena kao “crna” godina u kojoj je jedan od simbola našeg stolnog mjesta zatvoren. Razlog tomu je manjak djece pa je posljednjih godina u ovoj ustanovi znanje primalo tek nekoliko učenika od 1. do 4. razreda sa jednom učiteljicom u jednoj učionici.

U “zlatnom dobu” našu školu je pohađalo oko 1200 djece u dvije smjene i jednoj međusmjeni, a čak 52 prosvjetna radnika su bila zaposlena. Sveukupno osoblje škole činilo je 70 zaposlenih. Iako ogromna, nekada nije bila dostatna za sve učenike pa je nastava održavana čak i u susjednom Vatrogasnom domu.

Sagrađena je za vrijeme Austro-Ugarske i kroz svoju povijest do danas promijenila je više naziva od kojih izdvajamo: OŠ Vladimir Nazor, OŠ Kralj Tvrtko, Područna škola Omer Mušić, OŠ Augustina Bessa Luis…

 

213 thoughts on “Od ljepotice sa 1200 đaka do ruševine

Comments are closed.