Promocija romana ”Majka Kraljica Katarina Kosača – Kotromanić”

U nedjelju, 28. srpnja 2024. godine, u 18:30 sati, na platou ispred kipa Kraljice Katarine (ili u samostanskoj crkvi u slučaju kiše), održat će se promocija romana ”Majka Kraljica Katarina Kosača – Kotromanić” autorice Nataše Bartule Hebert.

Ova promocija obilježava šest stoljeća od rođenja kraljice Katarine, jedne od najvažnijih figura u povijesti Bosne i Hercegovine.

Program promocije

Voditelj: Rinko Golubović

Promotori

Novinarka Edina Kamenica
Prof.dr. Željko Šain
Prof.dr. Adis Elias Fejzić
Profesor filozofije Jozo Jozić

Glazbena izvedba: Gitaristica Lejla Halilović

Tijekom promocije, Nataša Bartula Hebert će predstaviti svoje pjesme: “Kraljice, majko kraljice”, “Moj pedalj zemlje” i “Pjesma majci”.

Nakon promocije, u samostanskom dvorištu bit će priređen prigodni domjenak, gdje će posjetitelji imati priliku razgovarati s autoricom i gostima, te uživati u ugodnoj atmosferi i glazbenom programu.

O Romanu

Roman ”Majka Kraljica Katarina Kosača – Kotromanić” predstavlja jedinstvenu priliku za obilježavanje šest stoljeća od rođenja kraljice Katarine, kćeri Stjepana hercega od Svetog Save. Kraljica Katarina je živjela u 15. stoljeću i bila je supruga kralja Stjepana Tomaša. Njena priča, koja se proteže kroz povijesne događaje i osobne tragedije, donosi bogat uvid u prošlost Bosne i Hercegovine.

Pozivamo sve zainteresirane da podijele radost s autoricom i prisustvuju ovom važnom kulturnom događaju. Dođite i saznajte više o fascinantnom životu kraljice Katarine, te uživajte u društvu ljubitelja povijesti i književnosti.

Promocija romana ”Majka Kraljica Katarina Kosača – Kotromanić” obećava bogat i inspirativan program koji će vas vratiti u prošlost i oživjeti sjećanja na jednu od najvažnijih žena u povijesti Bosne i Hercegovine. Ne propustite ovu priliku za kulturno i povijesno obogaćenje.

O književnici

Nataša Bartula Hebert, kanadsko – bosanskohercegovački pisac, na razmeđu između više kultura- živi i stvara u Montrealu.

Kćerka prosvjetne radnice i oca glazbenika, rođena je u Bosni, u mjestu Ljubina, pored Sarajeva i to, ironijom sudbine ili predodređenosti, u majčinoj školskoj biblioteci u kojoj je od ranog djetinjstva razvila ljubav prema pisanoj riječi i umjetnosti.

Tu ljubav je potvrdila završenim studijama književnosti. Nakon treće godine studija u Sarajevu, uslijed ratnih vihora, živjela je s porodicom u Ivanjici, u izbjeglištvu. Diplomirala je 1994. godine u Nišu i, godinu dana potom, pronašla novi dom u Kanadi.

Od 2011, nakon obaveznog iskustva borbe za život u imigraciji, počinje da prati glas pisca u sebi. Nakon romana prvenca Refugee Tears, koji je napisala na engleskom, odlučuje da piše na maternjem jeziku. Od 2018. godine svoja djela redovno izdaje u Sarajevu, gdje pravi uspješne promocije koje istovremeno Nataši služe kao literarni povratak kući. Njenu neraskidivu vezu sa zavičajem potvrđuje i rad u “Fondaciji Starobosanski grad Dubrovnik, ilijaš”, čiji je Nataša aktivan član od 2019.

Nakon nekoliko romana posvećenih pedlju zemlje, Natašin istorijski roman Dubrovnik, grad nabožićki, potpuno kristalizira i karakterizira njeno autorsko biće i vokaciju. Svojim istorijskim karakterom, koji govori o zbivanjima u srednjem vijeku, kroz cjelokupnu povijest bosanskog kraljevstva do samog pada pred Otomanskim carstvom, ovaj roman istovremeno otvara i vrata Balkana. Priznat i cijenjen od strane književne kritike, imao je uspješne promocije u Sarajevu i drugim gradovima u Bosni, te u Čikagu i Montrealu. Privukao je pažnju javnosti i mnogih medijskih kuća poput N1, kao i brojnih novinara i novinskih kuća.

Što se tiče same Nataše i njene ličnosti, vrijedno je istaći da je od roditelja iz miješanog braka naslijedila ljubav bez predrasuda, te istinsku, korijensku ljubav prema njenoj majci domovini, koju izražava kroz riječ i pjesmu, instinktivno noseći ljubav prema Bogu i prema čovjeku, kao temelj najvažnijih principa njenog života, koja se odražavaju u Natašinim djelima i predstavljaju jedinstven stil pisanja kojim lako i duboko ponire do duše čitaoca.

Nataša Bartula Hebert je aktivan član Društva umjetnika DAM – Diversité artistique Montréal.

Od juna 2023. godine član je Društva pisaca BiH kao i Udruženja umjetnika PEN Canada.

Književnost za odrasle:

Dubrovnik, grad nabožićki, roman, Bosanska riječ, Sarajevo, 2021
Moj pedalj zemlje, roman, Bosanska riječ, Sarajevo, 2019
Jača od vučice, zbirka pripovijedaka, Bosanska riječ, Sarajevo, 2018
Ljiljana, jabuko moja, roman, Metaphysica, Beograd, 2017
Izbjegličke suze, roman, Svijet knjige, Beograd, 2015
Refugee Tears, roman, Creatspace, Amazon, 2014

Književnost za djecu:

Mačak Marko i druge priče, basne, Kreativni centar, Beograd, 2015
Larin čarobni cvijet, bajke, Createspace, Amazon, 2017

Nagrade:

Mačak Marko i druge priče, zbirka basni. Nagrada ULUPUDS, 2015.

Grom iz vedra neba, kratka priča. Prvo mjesto. Nagrada kluba REČ I GLAS, Beograd, na anonimnom književnom konkursu Paralelni svjetovi 2017.