Predstavljamo: Sutješčak Mario Šain objavio svoju prvu knjigu

Dr. phil. Mario Šain, povjesničar iz Kraljeve Sutjeske, nedavno je objavio svoju prvu knjigu pod nazivom Navigating Faith, Power, and Security. Securitisation of the Serbian-Orthodox Minority in the Habsburg Monarchy 1690-1740 (hrvatski prijevod: Navigirati vjeru, vlast i sigurnost. Sekuritizacija srpsko-pravoslavne manjine u Habsburškoj Monarhiji od 1690. do 1740.).

Knjiga, koja je upravo izašla iz tiska, temelji se na njegovoj doktorskoj disertaciji obranjenoj u travnju 2023. na Sveučilištu u Leipzigu, Fakultetu za povijest, umjetnost i regionalne studije.

U svojoj knjizi, Šain istražuje kompleksan odnos habsburške imperijalne i regionalne vlasti prema srpskoj pravoslavnoj manjini u razdoblju od “velike seobe Srba” 1690. godine do smrti cara Karla VI. 1740. godine. Fokus je na teritorijima Hrvatsko-Slavonske vojne krajine, Vojvodine i južne Ugarske. Rad se bavi ključnim pitanjima poput procesa unijaćenja, razvoja grko-katoličke unije, vjerskih sloboda, sigurnosti te političke reprezentativnosti pravoslavne manjine. Osobita pažnja posvećena je sigurnosti pravoslavnog identiteta, u kontekstu često promjenjivih društveno-političkih okolnosti.

Šainova analiza proizlazi iz teza kopenhaške škole sigurnosti, koja ističe da preživljavanje manjinske zajednice ovisi o njenoj sposobnosti da sačuva svoj identitet usprkos vanjskim promjenama. U tom smislu, knjiga detaljno prikazuje napore pravoslavnog klera u očuvanju vjerskog identiteta kroz različite aspekte društvenog života, uključujući unutarnju upravu, odnos s Katoličkom Crkvom, te razvoj umjetnosti i obrazovanja.

Mario Šain, doktor povijesnih znanosti, trenutno radi kao znanstveni suradnik na odjelu za informacije i dokumentaciju Upravnog suda u Wiesbadenu, a njegovo prvo djelo objavljuje ugledna njemačka izdavačka kuća LIT Verlag.

Još nije poznato kad i na kojim mjestima će biti službena promocija (objavit ćemo naknadno), a knjiga je već dostupna u PDF formatu (online) na stranicama izdavača kao i u tiskanom obliku.