Biciklijada Franciscana: Povezivanje Jajca i Kraljeve Sutjeske

Od 30. kolovoza do 1. rujna 2024., održana je biciklijada pod nazivom Franciscana koja ima za cilj povezivanje franjevačkih samostana u Jajcu i Kraljevoj Sutjesci unutar Kulturne rute Franciscana. Ovaj jedinstveni događaj organizirala je Udruga HerzegovinaBike u suradnji s Uredom Vlade Županije Zapadnohercegovačke za EU integracije.

Cilj i značaj biciklijade

Franciscana biciklijada nije samo sportski događaj; ona predstavlja i inicijativu koja teži povezivanju važnih povijesnih i kulturnih lokaliteta kroz jedinstvenu biciklističku rutu. Ruta spaja samostane u Jajcu i Kraljevoj Sutjesci, stvarajući novu kulturnu rutu koja doprinosi očuvanju kulturne baštine te promovira održivi turizam u Bosni i Hercegovini.

Biciklistička avantura

Biciklisti su u petak stigli u Jajce, gdje su ih dočekali predstavnici lokalnih vlasti, Turistička zajednica Grada Jajca te gvardijan franjevačkog samostana u Jajcu. Nakon srdačnog dočeka i obilaska grada, sudionici su se pripremili za sljedeći dan i izazovan put prema Kraljevoj Sutjesci.

U subotu ujutro, biciklisti su krenuli na put prema Kraljevoj Sutjesci, prelazeći gotovo 140 kilometara kroz predivne pejzaže Bosne i Hercegovine. Ovaj dio biciklijade pokazao se kao pravi izazov, ali i prilika da sudionici uživaju u prirodnim ljepotama i kulturnom naslijeđu regije.

Biciklisti su stigli u Kraljevu Sutjesku u subotu predvečer, gdje ih je srdačno dočekao gvardijan sutješkog samostana fra Bono Tomić. Nakon okrijepe i zajedničkog druženja, posjetili su samostanski muzej i knjižnicu te su prenoćili u prostorijama samostana.

Spoj sporta, kulture i povijesti

U nedjelju ujutro, sudionici su prisustvovali svetoj misi u crkvi svetog Ive Krstitelja u Kraljevoj Sutjesci, nakon čega su nastavili svoje putovanje prema Mostaru. Ova biciklijada pružila je sudionicima jedinstvenu priliku da kroz sport i rekreaciju dožive bogatstvo kulturne baštine Bosne i Hercegovine, a istovremeno promovira održivi turizam.

Franciscana biciklijada predstavlja spoj sporta, kulture i povijesti, čineći je jedinstvenom u svojoj prirodi i značaju za širu zajednicu. Povezivanjem franjevačkih samostana i kulturnih lokaliteta, ova ruta nudi jedinstveno iskustvo za sve ljubitelje kulture i prirode, kao i cikloturiste iz cijelog svijeta.

Pogledajte u video prilogu kako su biciklisti dočekani u Kraljevoj Sutjesci